naslovna grafika
Funkcionalnost novogradenj?

Tokrat smo si zadali preprosto nalogo: v okviru trenutne ponudbe nepremičnin na slovenskem trgu najti novozgrajeno stanovanje v velikosti od 65 do 75 m2 za tri- do štiričlansko družino.[1] Izbrano idealno stanovanje bi moralo biti v številu sob, njihovi razporeditvi in velikostnih razmerjih do popolnosti funkcionalno. Pri tem pozornost ni usmerjena na ceno in lokacijo, temveč na kakovostno tlorisno zasnovo in primerno velikost za izbrano število oseb.

Ker je naloga povsem življenjska in se z njo večina slovenskih družin sooči vsaj enkrat v življenju, bi v ponudbi morda pričakovali kopico tovrstnih stanovanj, vendar ni tako. V resnici je ta velikostni razred stanovanj na slovenskem nepremičninskem trgu eden redkejših. V ponudbi je mogoče najti ogromno število dvosobnih stanovanj v velikosti okoli 50 m2, ki ustrezajo predvsem samskim osebam in parom. Mnogo je stanovanj, ki jim manjka le nekaj kvadratnih metrov (za še eno sobo), da bi bila primerna za tri- do štiričlansko družino. Na primer, v bližini Kranja je mogoče najti dvoinpolsobno stanovanje (63,5 m2), ki je na prvi pogled korektno zasnovano, vendar s podrobnejšim pregledom odkrijemo, da mu v splošnem primanjkuje prostora za shranjevanje: v spalnici je predviden prostor za garderobno omaro ob postelji, kar je funkcionalno precej nerodno; otroška spalnica je v velikosti kabineta, kar zahteva opremo po meri; dnevni prostor s kuhinjo pa je stlačen v prostor kvadratne oblike, kjer je težko doseči ustrezno razporeditev opreme kuhinje, jedilnice in dnevne sobe z optimalnim izkoristkom prostora.

http://www.vilebrdo.si/sl/25—sobno-stanovanje-41#prettyPhoto

Podobno, s skoraj identično zasnovo, je stanovanje v Račah pri Mariboru v velikosti 75,3 m2, ki je za 12 m2 (tj. za velikost ene sobe) večje in zato temu primerno bolje tlorisno rešeno. Vendar so ti dodatni kvadratni metri v dnevni sobi, ki je predimenzionirana, kar za uporabnika pomeni precejšen izziv pri opremljanju. Popolno nasprotje preveliki dnevni sobi je spalnica, kjer primanjkuje shranjevalnih prostorov – 180 cm dolga garderobna omara je za dve odrasli osebi dokaj majhna. Prav tako primanjkuje prostora za dovolj veliko garderobno omaro v otroški sobi. Kljub manjšim velikostnim zadregam pa je stanovanje razmeroma korektno zasnovano.

https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/race-stanovanje_6156078/

Če pozornost preusmerimo s kvadratnih metrov na funkcionalnost tlorisne zasnove, lahko primer stanovanja manjše kvadrature (63,2 m²) z dobro tlorisno zasnovo najdemo v Zelenem gaju v Ljubljani. Po velikosti in tlorisu gre za skorajda šolski primer klasične zasnove trisobnega stanovanja. Problematična je edino velikost otroške sobe, ki ji manjka še kakšen kvadratni meter za umestitev garderobne omare poleg manjše delovne mize. Prav zaradi te velikostne zadrege pri otroški sobi je stanovanje primerno zgolj za tričlansko družino, pod pogojem, da je otroška soba opremljena tako, da je postelja dvignjena, pod njo pa sta garderobna omara in delovna miza. Če bi imela otroška soba kakšen kvadratni meter več, bi bilo stanovanje idealno za štiričlansko družino.

FA1019

 

Še eno dokaj zgledno novo stanovanje je najti v Novem mestu, v soseski Domino. Stanovanje v velikosti 67,4 m² ima presenetljivo dobro tlorisno zasnovo. Dnevni prostor je primerno velik, otroška soba prav tako, v spalnici se poleg prostora za garderobno omaro najde še prostor za manjši delovni kotiček, kopalnica je zgledno rešena. Lahko bi se reklo, da gre za idealno zasnovano stanovanje, če bi imelo v delu, kjer je mišljena jedilnica, še okno.

73

Najti po velikosti in tlorisni zasnovi ravno pravšnje trisobno stanovanje na slovenskem trgu je podobno igri na loteriji ali staremu reku »ob pravem času na pravem mestu«. Le tedaj je mogoče dobiti idealno stanovanje, ki bo morda celo primerno za vse življenje. Precej hitro se utegne zgoditi, da je v ponudbi edino primerno večje trisobno stanovanje z nepotrebnim presežkom 10 m2, ki nakup podraži za ok. 15.000–30.000 €. Kljub dodanim kvadratnim metrom pa mu še vedno primanjkuje prostora za shranjevanje (npr. za primerno veliko garderobno omaro). Prav zato na primer stanovanja v ljubljanskih Fužinah ohranjajo visoke cene – tam je idealno trisobno stanovanje optimalne velikosti in funkcionalnosti mogoče najti. Pravšnja velikost trisobnega stanovanja je 70 m2: sem je mogoče ustrezno umestiti vse prostore primernih velikosti za funkcionalno rabo. To je tip stanovanja, ki ni plod naključja ali arhitektovega risanja v enem popoldnevu, temveč se je oblikoval približno dvajset let skozi različne raziskave, teorije in učenje na napakah.

Če gledamo samo funkcionalnost in kvadratne metre pri večjih stanovanjih, praviloma ta optimum danes v pretežni meri najdemo pri stanovanjih iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. To dejstvo razkriva velik potencial za investitorje, saj imajo samo z bolj optimiziranimi in funkcionalnejšimi tlorisi možnost ustvarjati dodano vrednost novozgrajenim stanovanjem. To pa bi med drugim prispevalo tudi k hitrejši prodaji.

 

Pišeta:

Srđan Nađ, Urška Podlogar Kos

[1] Neto površina bivalnih prostorov, v katero niso vključeni balkon, klet ali parkirni prostor.

Podprite ustvarjanje vsebin Outsider z naročilom tiskane revije! Vsebine v tisku in na spletu se popolnoma razlikujejo!

Celoletna naročnina

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki