2_Klara Burgstaller_Foto Nina Medved_splet-2
Klara Burgstaller: Pustiti oditi

Rušitev hiše je nepovratna odločitev.

Nataša Kramberger in Daniele Croci sta bila soočena s to situacijo, ko sta kupila Zeleno centralo v Jurovskem Dolu, Slovenija. Dvesto let stara „cimprača“, hiša iz lesa in ilovice, je bila več kot štirideset let prepuščena sama sebi in zanemarjena, zato v njej ni bilo več mogoče živeti. Odslužila je svojo življenjsko dobo. Kljub temu se je par dolgo ubadal z vprašanjem, kako ohraniti spomin na davno minule čase, saj je hiša eden zadnjih primerov tovrstne tradicionalne gradnje v dolini. Njuna končna odločitev je spoj akcije in reakcije. 

Včasih predmeti, odnosi ali hiše postanejo obveznosti. Opustiti moramo, kar nas teži. Vprašati se moramo, ali stvar, od katere se težko ločimo, dodaja vrednost našemu življenju. Služi namenu, nam prinaša veselje?

Glede na čas, energijo in vire, potrebne za ohranitev propadajoče hiše, sta Nataša in Daniele spoznala, da ni vprašanje, ali hišo porušiti, temveč, kako to narediti. 

Z idejo o mladinski delavnici o dekonstrukciji hiše sta izbrala svoje dobro počutje, hkrati pa dodala vrednost življenju dvanajstih mladih odraslih. Ne le, da jima je uspelo ohraniti spomine „gospe hiše“: omogočila sta tudi ustvarjanje novih spominov, vseživljenjskih vezi in čudovitega časa, h kateremu se bo vredno vračati. Poleg tega sta mladim ljudem v hitrem svetu podarila pogled, da obstaja tudi druga pot. Da je možno razmišljati izven okvirov, ostati zvest svojim prepričanjem ter v svojih ravnanjih upoštevati naravo. 

Ostrešje cimprače je sestavljalo skupno 24 lesenih tramov, ki so bili v pare povezani z lesenim žebljem. Vsak udeleženec je sam izbil žebelj, ki ga bo odnesel domov. To bo opomnik, da „pustiti oditi“ ne pomeni pozabiti, obupati ali uničiti. „Pustiti oditi“ pomeni ustvariti prostor za nove priložnosti, ideje in sisteme, ki se lahko drugače oblikujejo. Sprejeti spremembe in se osvoboditi bremena, hkrati pa se odpreti novim možnostim in ustvariti nove (morda) boljše ideje na temelju preteklih izkušenj. „Pustiti oditi“ ima to moč.

Prevod iz angleškega jezika: Nataša Kramberger
Foto: Nina Medved

 

Besedilo je nastalo v okviru projektnih delavnic Naprej k zemlji, ki jih izvajamo partnerji Društvo Zelena centrala, Terraepaglia, Bildungshaus Retzhof in Outsider. Mladi udeleženci z mentorsko pomočjo razmišljajo o procesu dekonstrukcije stare cimprače, tradicionalne hiše iz lesa in zemlje, ter svoje misli prelivajo v besedo, risbo, arhitekturno risbo in fotografijo.

Mentorji delavnic: Sara Lucietto in Sanni Mezzasoma (Terraepaglia), Nina Granda in Matevž Granda (Outsider), Polona Kosi (Bildungshaus Retzhof), Nataša Kramberger in Daniele Croci (Društvo Zelena centrala), Nina Medved. 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki