07-meglice
Meglice, 7. del

Novoletna zabava ob prehodu v 2039. Simbolna potrditev zavzema Astre. Pisarna je prepredena z lestenci, ki, razposajeni kot otroci, drug v drugega odbijajo svoje ostre žarke, pri tem pa na trenutke spomnijo na starodavne diskokrogle. Svetilnik ima enega svojih številnih govorov, ki sestavljajo glavnino njegovega urbanističnega opusa.

»Uresničil se je dolgoletni sen …« je govoril z drhtenjem v glasu, z vibriranjem v drhtenju, v katerem se je gnetel in brbotal neznanski pomen, ki ga je izražal.

»Astra stoji na robu Metropolam znane vasi. Astra je zadnji prostor, ki povezuje Temni teritorij s središčem Ljubljane, s samo samobitjo Vasi. S svojima dvojčkoma se ponosno dviga nad severnimi vrati, kot sta se nekoč, ob vstopu v našo ero, nad tedaj še teritorializiranim New Yorkom dvigala znamenita dvojčka. Astra zdaj dopolnjuje naš sedež, ki se razrašča nad nekdanjim Rogom. Lahko rečemo, da obvladujemo ves strateško ključni teritorij. Slišimo, da sta se Pokahontas in Salamander, ta glavna ideologa mladoljubljančanov, umaknila v virtualnost Metropol. Naj tam tudi ostaneta!« je zavpil in silovito pokimal z glavo, kar je sprožilo aplavz in vzklike potrjevanja, ki so se vili med razposajenimi zrcaljenji lestencev.

»Ne bom vama predolgo odtegoval zaslužene zabave. Preden se polotimo saj-veste-česa« – na tem mestu je pomežiknil in zbrani moški so se začeli spogledovati, pri čemer so se hihitali – »moramo imenovati še nov glas generacije … Bil je ključne bitke. Generacijski spopad je pripeljal do njegovega logičnega zaključka. V njegovem umu rastejo prihodnje stavbe ljubezni in etike. Če želite izvedeti, kako danes razmišljajo mladi, vprašajte njega: Semezdina Javornika Mustafagića Santosa!«

Med lestenci so se spustili srebrnkasti lističi in v svojem vrtečem se počasnem padanju stopili v igro lestencev ter njihove žarke prestrezali in preusmerjali po svoji volji; to je medlestenčno komunikacijo otežilo, vendar jo je naredilo tudi bolj zabavno. Množica zbranih je ganjeno opazovala kronanje Semezdina.

Nato je Svetilnik pospremil Semezdina med prisotne. Za hip je stopil še na oder, zadržal dih, razširil roke in zavpil:

»Naj se uživanje začne!«

Moški so se začeli počasi bližati prisotnim ženskam; v skupine so se združevali po tem, katera jim je bila všeč; njihovo pripadnost je določal videz posameznih žensk.

– Medtem pa sta v Metropoli druga nasproti drugi utripali, izginjali in se pojavljali podobi Pokahontas in Salamandra. Zdelo se je, kot da se o nečem napeto pogovarjata … –

Avtor: Muanis Sinanović

Ilustracija: TraumService

Meglice, 8. del

Mailchimp brez napisa

Povezani članki