DSC_3107
Orodja za boljše bivanje 2019: petek, 29. november

Za nami je že tretja izdaja Outsiderjevega festivala Orodja za boljše bivanje – tokrat smo v dveh dneh festivalskega dogajanja razmišljali o »arhitekturi kot katalizatorju razvoja«.

Festival sta otvorila Nina Granda, glavna in odgovorna urednica revije Outsider, ter Matevž Granda, izvršni urednik in kreativni direktor. Prvi večer je zaznamoval preplet arhitekture in gospodarstva.

Nande Korpnik, arhitekt, ki stoji za kar nekaj ikoničnimi projekti slovenske arhitekture, je na kratko orisal svojo profesionalno pot in ji ob bok postavil razvoj lokalne in svetovne arhitekture. Njegov večdesetletni opus se nam je tako prikazal v novi luči, ki je kritično obravnavala teoretsko misel, arhitekturni zeitgeist in druge vplive, ki so zaznamovali Korpnikovo delovanje.

Aleš Vrhovec iz pisarne GregorcVrhovec Arhitekti je v predavanju z naslovom »Emocija in digresije« predstavil njihov pogled na vlogo arhitekta v današnjem svetu in kritična mesta, na katerih lahko arhitektura postane katalizator razvoja. Na odru se mu je pridružil tudi Martin Pelcl iz iniciative Conihab, ki je v sodelovanju z GregorcVrhovec Arhitekti zasnovala in poskrbela za izvedbo projekta Belih hiš ob Celovški.

Tomaž Krištof iz Studia Krištof je v zanimivem predavanju opozoril na problematiko potresne ogroženosti večstanovanjskih stavb v Ljubljani ter izpostavil potrebo po potresni sanaciji večjega dela ljubljanskega stavbnega fonda. Predstavil je tudi različne rešitve za težavo, ki odgovarjajo različnim tipologijam ljubljanskih blokov ter osvetlil arhitekturne, okoljevarstvene ter ekonomske prednosti tovrstnih rešitev.

S predavanja hrvaškega arhitekta Idisa Turata nihče ni odšel ravnodušen. Turato je podrobno razdelal svoj pogled na arhitekturo kot orodje za boljše bivanje ter v navdihujočem uvodu sodobno arhitekturo postavil v kontekst digitaliziranega, antropocentričnega sveta. Ideje, ki jih je razvil, je nato apliciral na svoj nedavno zaključeni projekt vinske kleti v Motovunu. Zanimivo, doživeto in navdihujoče predavanje nas je obogatilo z novimi in drznimi razmisleki o arhitekturi v današnjem svetu.

Partnerji festivala iz sveta industrije so predstavili projekt hiše E4 v Kamniku. Tako smo lahko prisluhnili predavanjem različnih podjetij, ki so bila pri projektu udeležena, in ki so osvetlila vsak svoj pogled na zasnovo hiše. Predstavniki podjetij Wienerberger, Semmelrock, Velux, Knauf Insulation in Baumit so predstavili svoje tehnološke rešitve ter opisali svojo vlogo pri nastajanju hiše E4.

Matevž Granda in Matej Gašperič sta predstavila pobudo za poenostavitev postopka za pridobitev gradbenega dovoljenja – slednje se je tudi skozi predavanja drugih gostov ves večer izrisovalo kot velika težava slovenske arhitekture. Pobuda je do petkovega večera zbrala 210 podpisov.

Nestrpno pričakovanje v dvorani je doživelo vrhunec ob razglasitvi rezultatov in podelitvi nagrad natečaja za kratko zgodbo Straniščne spletke. Žirija, ki so jo sestavljali Tina Košir, Agata Tomažič in Andrej Hočevar, je glavno nagrado podelila Ani Svetel za zgodbo Odskočna deska. Zgodbo je odlično interpretirala Nada Vodušek. Drugo nagrado je prejela zgodba Vanje Tanjšek Kvačkanje in tretjo zgodba Sanje Erpe Avtogram. Poročilo z natečaja je dostopno tukaj.

Večer smo zaključili ob prijetnem druženju in vinu, ter skupaj iskali nove načine, kako še je lahko arhitektura katalizator razvoja.

Foto: Jana Jocif

Podprite Outsider z naročilom!

 

[logo-carousel id=sponzorji-orodja-19]

Mailchimp brez napisa

Povezani članki