naslovna-13
13: BORDEN INFERNO

Obiskovanje Klementine Hagenbohm v priporu po Hagenbohmovem družinskem konsenzu ni dovoljeno: v trenutku, ko so jo aretirali, je prenehala biti del družine. Varščine ni nihče zahteval in sodnica Njena milost Strauss je ni določila. Vsako odlašanje v sodnem postopku samo podaljšuje trenutno družinsko agonijo. Ta je dovolj mučna že zaradi misije PTH, ki življenje v Vitruviusu vsak dan spreminja v globlji pekel. Z zadovoljstvom jetnice se prav gotovo nihče ne ukvarja. Tako je Lili Sanela, ko se dopoldne prav tistega dne, na katerega višji inšpektor Paddy Scotch nekaj ur kasneje v zvezi s Primerom: Kokon pride do novih zaključkov, splazi iz četrtega nadstropja Križa in Karoline, sede v taksi One Direction Tours in se odpelje proti visoko varovanemu ženskemu zaporu Lizzie Borden, nesporno v prekršku proti družinski politiki.

Zakaj? Lili Sanela se v tednih od smrti strica Daniela v svoji družini počuti še bolj osamljena kot prej. Odkar je na čelu biroja nori Stirling, o katerem zaradi striktne prepovedi vprašanj vé prav toliko (nič) kot ostali pripravniki, so partnerji od besne frustracije nanjo kot da čisto pozabili. Mariela Žašler in Peter Bram imata precej več informacij od nje, tako da ni na noben način priviligirana, samo splošni vtis je, da bi morala biti. Pritisk, da bi se izkazala kot Hagenbohmova, je velik, čeprav po pravici povedano precej samoiniciativen; obenem so na pripravniškem delu priložnosti za kakršno koli odlikovanje praktično nične.

Lili Sanele s staro teto Klementino ne veže nobena izredna čustvena vez. V spominu ji kot v megli ždi nekaj napol potopljenih skupnih dogodkov iz otroštva: na primer sobote, ko jo je Klementina iz šole peljala v živalski vrt Gams in tam z dvojnim premetom nazaj čez ograjo pristala v vočji kletki, in večera, ko ji je na terasi Križa in Karoline pokazala, kako iz jagod volčje češnje v domačem laboratoriju pridobiti atropin. Sicer pa nič, kar bi ju zares zbliževalo, in nič, zaradi česar bi ji bilo stare tete Klementine posebno žal. Ko v soboto zvečer dobi sporočilo (Obišči me!), je torej hudo presenečena, obenem pa vznemirjena, saj se ne zgodi pogosto, da bi bila v življenju v kateri koli situaciji deležna večje pozornosti kot kdo od starejših družinskih članov.

Lizzie Borden stoji v močvirnati pokrajini kakšnih trideset kilometrov severno od centra Pärnuja, kjer so naselbine že precej redke. To so najbolj žalostna človeška prebivališča na planetu Zemlja. Lizzie Borden, ki je kajpada delo Vitruviusa, je nizka in črna stavba z ravno streho. Fasada je iz drobljenega opala. Ima samo pritličje, drugi nivoji pa se spuščajo pod zemljo, kar pomeni, da je večina zapora zaradi močvirja obdana z vodo. Stene so zelo močne in debele. Pritličje je zasnovano kot labirint. Lili Sanela se po telesnem pregledu in osmih kilometrih hodnikov prebije do majhne črne sobe, v kateri jo čaka Klementina.

– Nisem te poklicala iz sentimentalnih razlogov.

– Sem si mislila.

– Ali ker bi te imela raje od drugih v naši čudoviti družini. Ali si vedela, da ni bilo nikogar? Odkar so me priprli, nisem videla nikogar.

– Prepoved imamo, da bi komunicirali s tabo.

– Od koga?

– Od vseh.

– Od Olge.

– Tudi.

– Celo Franka L. ni bilo.

Lili Sanela molči.

– Hočejo, da sem kriva.

– Prepričani so, da si kriva.

– Ti pa ne?

– Ali ni vseeno?

– Ali se spomniš, kdaj smo zgradili Lizzie Borden?

– Eno leto, preden sem se rodila. Tako da ne, ne spomnim se.

– Daniel si je izmislil strukturo labirinta. Tudi so, da bo zapor namesto v višino grajen v globino in da ima devet krogov, je bila njegova ideja. Tega, da so v Lizzie Borden vse stene črne, pa se je domislila tvoja babica. Almina mama Lidija. Da bi se zapornice čim slabše počutile. Zmotila se je. Tukaj ima večina punc najraje črno. Moja celica ima tri krat tri metre. Še dve cimri imam. Ker smo vse tri zaenkrat samo v priporu, smo šele v prvem krogu. Potem bomo šle globlje, odvisno od stopnje kazni. Usmrtitve so pet kilometrov pod zemljo, v devetem krogu.

– Zakaj mi to govoriš? Nisem jaz načrtovala Lizzie Borden.

– Ja. Daniel jo je.

– Zakaj si me poklicala?

– Ker ti moram nekaj povedati. Lili Sanela, ti si moja hči.

 

Piše: Eva Mahkovic

Riše: Eva Mlinar

 

mala-13

Mailchimp brez napisa

Povezani članki