indigo-1
Indigo: Resnica in laž

Indigo: Posebna, časopisna izdaja revije Outsider

 

Festival Indigo je center Ljubljane v treh septembrskih dneh preplavil s kulturo. Preko različnih umetniških praks, predavanj in debat so ustvarjalci, govorci in obiskovalci festivala lovili še tako izmuzljive resnice in razkrivali laži.

V Outsiderju pa smo ob tej priložnosti pripravili posebno številko revije v obliki časopisa. Časopis Outsider Indigo predstavlja neverjetne arhitekturne zgodbe, literarne poskuse, opozarja na aktualne pasti družbene realnosti in pomaga definirati elemente, ki ovirajo dobrobit družbe.

V časopisu smo se posvetili razmisleku o resnici in laži v medijih. Zanimalo nas je, kako je v resnici z resnico. Vprašali smo se, če objektivna resnica sploh obstaja in jo skušali demistificirati. Razmišljali smo o načinih podajanja resnice skozi medije in arhitekturo in opozorili na kontekstualnost resnice ter nujnost dopuščanja različnih pogledov.

V njem preberite zapise Renate Salecl, Saša Dolenca, Darje Potočan, Mihe Kosovela in Filipa Mukija Dobranića o resnici in laži v medijih. Vabimo vas, da se udobno namestite in se lotite še intervjuja z iskrivo režiserko Uršo Menart, ki film razume kot orodje za človeško empatijo. Kaj si je mislila Virginia Woolf v lastni hiši v Londonu? Danes je prav tam univerza, z nje za vas poroča Miloš Kosec. Podali smo se v New York in tam s Jorgejem Otero-Pailosom, predstojnikom Fakultete za arhitekturo Univerze Columbia, govorili o etiki prahu. Kako s čiščenjem spomenikov spreminjamo preteklost? Matevž Granda je pripravil poglobljena intervjuja o Plečnikovi zapuščini z raziskovalcema dr. Damjanom Prelovškom in dr. Petrom Krečičem.

Preberite prav poseben zapis mladega arhitekta Tadeja Juranoviča, ki je pol leta bival v hišici na robu gozda in snoval njeno prenovo. Počasi, v stiku z naravo in telesom, je prisluškoval sporočilom narave in utemeljil t. i. čuječo arhitekturo. Prosimo, vzemite si čas za to besedilo.

V časopisu ne sme manjkati horoskop. V zvezde je za vas v svojem slogu pogledala Tereza Vuk.

O nevarnih bližnjicah do resnice se je v kolumni razpisal Sašo Dolenc.

V okviru festivala se je odprla razstava Delo ali umetnost, ki razkriva strategije preživetja japonskih umetnikov iz Osake, delujočih v okrilju galerije Shimbun Onna. O razstavi in sodelujočih umetnikih je pisal Jani Pirnat.

Časopis Indigo podarjamo vsem naročnikom na revijo Outsider. Z naročnino podprete ustvarjanje neodvisnih vsebin.
Vabljeni k branju!

https://outsider.si/revija/

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki