mks
Marko Klemen: »Univerzalne formule za uspešnost ni«

Marko Klemen Sovre, človek za Instagram profilom revije Outsider

Vas kdaj zanima, kdo tiči za Outsiderjevim Instagram profilom? Čigava roka sega po ročno izdelani kavni skodelici, kdo se greje pod belimi rjuhami, kdo bo obrnil naslednji list v reviji na sliki? To je Marko Klemen Sovre, mlad multitalent, ki za podobo revije Outsider na enem od najbolj priljubljenih družabnih omrežij skrbi že nekaj let. Marko je po izobrazbi krajinski arhitekt, po srcu pa ljubitelj vsega lepega. Oboje se da začutiti ob vsem, česar se loti. Tega ni malo – nekaj o svojih tekočih projektih in pogledih na delo z družabnimi omrežji nam je zaupal v kratkem pogovoru.

Poleg tega, da skrbiš za Outsiderjev IG profil, se ukvarjaš še s sto drugimi stvarmi, imaš blog Po dežju, družinski gin Va Gin, grafično oblikuješ, sodeluješ pri modnih projektih … Kakšnih projektov se lotevaš zdaj?
Prvo razmišljanje o ideji, pogovor, načrtovanje in organizacija projekta me je vedno zanimalo. Kako nekaj ustvariti na novo? Ali pa nekaj starega preleviti in prenoviti za nove potrebe. Trenutno se primarno posvečam digitalni transformaciji podjetij in svetovanju pri digitalnih rešitvah. Od lanske jeseni čistim malto iz las in fugirno maso s trenirke, saj prenavljam več 100 let stare hiške*. Lotevam se oblikovalskih projektov: od oblikovanja potiskov za tekstil do etiket za vinske steklenice. Tudi pišem, a v zadnjem času zelo malo. To me spomni, da se moram bolj posvetiti svojemu blogu Po dežju.

Po izobrazbi si sicer krajinski arhitekt. Kaj te je pritegnilo k tej smeri in kako misliš, da se stroka pozna na tvojem ostalem delu?
Študij krajinske arhitekture se mi je zdel dobra zmes različnih strok in znanj: arhitekture, oblikovanja, organizacije (prostora), ekologije, sociologije … Vedel sem, da se po študiju najbrž ne bom zaposlil v katerem od birojev. In s tem zavedanjem sem se lotil tudi študija, predvsem pa priprave magistrske naloge. Želja po kreativnem izražanju me je v kratkem obdobju vodila po mnogih umetniških zvrsteh: grafičnega oblikovanja, fotografije, gledališča, modnega oblikovanja … Sem zelo nepotrpežljiv, zato želim hitro videti kakšni so rezultati projekta, ki se ga lotim. Morda me zato tudi zanima toliko različnih področij, med katerimi plavam.

Kaj se ti zdi najpomembnejše pri dobrem Instagram profilu?
Instagram je družbeno omrežje, kjer veljajo zelo posebna pravila. Čeprav niso nikjer zapisana, jim je skupno to, da so neponovljiva in stalno spreminjajoča, hipna. Zatorej, univerzalne formule za uspešnost ni. Sam z veseljem spremljam profile, ki so najprej vizualno privlačni, njihovi avtorji pa pristni. K temu stremim tudi sam.

Kako si zasnoval identitete Outsiderjevega profila na Instagramu, ki jo uspešno udejanjaš že nekaj let?
Outsider ni le revija. Je pobuda za kakovostno bivanje, arhitekturo, kulturo in predstavitev osebnosti. Outsiderjev Instagram dnevno podaja vtis o vsem tem skozi fotografije, videe in zelo kratke besede ali enostavne stavke. Želim, da sledilec okusi kanček poslanstva uredništva na kar najbolj preprost in iskren način.

Komu pa trenutno ti z veseljem slediš?
Profili, ki imajo prepoznaven estetski izraz pa tudi jasno vizijo, kaj želijo z objavami sporočiti, me navdihujejo. Namesto selfijev raje gledam shelfije, namesto filtrov pa raje berem nefiltrirane, resnične pripise objavam.

 

 

*Oglej si prvo insta serijo o prenovi in vsem lepem z naslovom Večinoma doma na Instagram profilu @klemen_podezju.

 

Prispevek je bil prvotno objavljen v Outsider Indigo 2019: Nikogar ne briga?

Mailchimp brez napisa

Povezani članki