vitruvius_12_
12: DEVET POGLAVIJ O UMETNOSTI SKLEPANJA

Zadnji teden januarja Klementina Hagenbohm čaka na zaključni dan sojenja, ko naj bi sodnica Njena milost Strauss izrekla končno sodbo. Družina Hagenbohm načrtuje Pärnujsko tipsko hišo (nekateri trpijo bolj kot drugi). Višji inšpektor Paddy Scotch po mednarodnem digitalnem stvarnem kazalu kriminalnih kartotek išče primere umorov, ki vsebujejo besedo “monokel”. Zadetkov je veliko.

1.
Že v prvih urah, ko pregleduje devetdeseta, Paddy Scotch najde Primer: Martin monokel, v katerem je podrobno opisan zverinski umor deklice Marte Jo Kleinfrankenheim v Nantucketu. Sprva je šokiran. Sveža dejstva o ljudeh, ki jih ne pozna preveč dobro, slabo prenaša, saj mora zaradi novih informacij o njih prilagoditi mnenje, to pa zahteva določen miselni napor v nekoristne smeri, ki so pri taki službi samo v napoto. Zdaj mu je o narednici Kleinfrankenheim marsikaj bolj jasno. Na kratko razmišlja, ali bi jo moral zaradi podobnosti tekočega Primera: Kokon s primerom iz njene družinske zgodovine odstraniti iz postopka preiskave, vendar misel kmalu ovrže: nazadnje nikjer ni rečeno, da sta primera, ki ju ločuje dvajset let in ocean, samo zaradi prisotnosti enakega predmeta (ki je slučajno čuden), kakorkoli povezana.

2.
Poleg primera Marte Jo Kleinfrankenheim višji inšpektor Paddy Scotch najde še deset otroških žrtev, pri katerih je bil v preiskavi kraja zločina na ali v neposredni bližini trupla najden monokel. Primeri so iz treh različnih desetletij, in ker so se (po kronološkem zaporedju) zgodili v Arkansasu, Gouachesu, Cwmystwythu, Agloeu, Rotterdamu, trije v grofiji Harris Hudson, v Contrarezu in v Mariánskih Láznih, višji inšpektor Paddy Scotch sklepa, da s tekočim Primerom: Kokon nikakor ne morejo biti povezani. Opusti podrobno pregledovanje kartotek primerov, pri katerih je žrtev stara manj kot osemnajst let.

3.
Višji inšpektor Paddy Scotch prilagodi kategorije iskanja in med ključne besede vpiše “olfa nož”. Število zadetkov se zmanjša vsaj za dve tretjini. Če bi pregledal vse, bi za službenim CocoBluejem, katerega hitrost je zaradi številnih antibakterijskih aplikacij zelo omejena, presedel samo sedem dni. (Do končne obsodbe Klementine Hagenbohm je še petnajst ur.)

4.
Medtem ko višji inšpektor Paddy Scotch odsotno preletava podrobnosti mape Primer: Čutno, pri katerem so človeške ostanke našli na drobno razrezane v granitni vazi, pomešane s stotimi različnimi monokli, se spomni čudnega pogleda tiste pripravnice, Mariele Žašler, ko je bila vprašana o podrobni lokaciji, na kateri se je nahajala na dan umora ob 13.30. Nehote pomisli, da je imel ob istem vprašanju podobne težave tudi eden od partnerjev. Tisti, ki v resnici ne pripada družini Hagenbohm. Leporečen, samovšečen tip. Z lasmi.

5.
Višji inšpektor Paddy Scotch v glavi nenadoma ponovno zasliši pričanje Alme Hagenbohm. “S svojim stricem Danielom Hagenbohmom sem 6. novembra med 13.57 in 14.01 govorila o gruzijskem razpisu za novo vladno palačo. Poklical me je, naj dokumentaciji ne pozabim priložiti deset tisoč olmov. Ja, odložila sem ob 14.01. Ja, prepričana sem, da je bil glas njegov. Ja, seveda je bil še živ!”

6.
Višjemu inšpektorju Paddyju Scotchu se med navzkrižnim frfotanjem med kartotekami zaleti bonbon Bader&Badger’s, ki ga je ravnokar vtaknil v usta. Na ekranu zagleda primer, katerega okoliščine se popolnoma ujemajo s Primerom: Kokon. Primer: Lovecroft opisuje truplo srednjeletne ženske s številnimi vbodnimi ranami in odrezanimi prsti. Posebna opomba: na kraju zločina je bil najden srebrn monokel. Status primera: nerešen. Truplo odkrila: žrtvina sedemnajstletna hči Lu Lovecroft.

7.
Ko višji inšpektor Paddy Scotch pregleda Lu Lovecroft na vertigu, najde samo en zadetek: Lu Lovecroft, nova tajnica v arhitekturnem biroju Vitruvius.

8.
Višjega inšpektorja Paddyja Scotcha začasno izdajo živci. V usta si tlači pesti Badger&Badger’sov, zraven pa vsaj deset minut nepremično strmi v ekran. Do končne obsodbe Klementine Hagenbohm je še petnajst ur. Če bo sodnica Njena milost Strauss izrekla najhujšo kazen (kar je glede na priljubljenost javnega obešanja v zadnjih mesecih prav verjetno), je do smrti Klementine Hagenbohm še največ deset dni (ponovna uvedba smrtne kazne je zapore dodobra počistila, zato so sodne in izvršilne čakalne vrste v Pärnuju te dni nadrealistično kratke).

9.
Višji inšpektor Paddy Scotch je zdaj, ob 1.20 ponoči, že povsem prepričan, da je Zamočil primer, si Uničil kariero in da bo v kratkem postal tudi Morilec Nedolžne Vdove Klementine Hagenbohm. Nekaj mora ukreniti. FIRST THING TOMORROW.

vitruvius_12

Piše: Eva Mahkovic

Riše: Eva Mlinar

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki