01
Kmalu prihaja: VITRUVIUS

Decembra prihaja zgodba v nadaljevanjih, milnica VITRUVIUS!

Biro Vitruvius se nahaja v mestu Pärnu (pol milijona prebivalcev), ki ima kontinentalno podnebje z ekstremno vročimi poletji in ekstremno mrzlimi zimami. Liki (glede na naročila in druge opravke) razmeroma pogosto potujejo na druge lokacije: Gouaches, Marcoussis, Brest, Dubrovnik in Ghent, ki so v bližini.

Pärnu je posejan s stavbami, ki so jih arhitekti Vitruvius naredili skozi stoletja: med znamenitostmi je baročna cerkev sv. Ignacija, umetno jezero Alum z vodnim parkom, galerija Lazarus 47, teniški klub Hohenhof in živalski vrt Gams.

Biro Vitruvius ima v lasti stara rodbina arhitektov Hagenbohm, ki so s stoletji tradicije postali praktično kraljeva družina Pärnuja. Najstarejši član in trenutni vodja klana je Ludvik-Daniel Hagenbohm, rojen 16. junija 1924. Živi v vili Križ in Karolina, v kateri se je leta 1967 na otvoritveni zabavi smrtno ponesrečila njegova žena Edita Nehr. V vili živijo tudi Ludvikova sinova Daniel in Frank L. in vnukinja Alma. Sinova Pavel in Oton že pokojna. Družina Hagenbohm je številčna, a znamenito nesrečna: v številnih generacijah je bilo nenavadno veliko nasilnih ali zgodnjih smrti, zato je toliko bolj pomembno, da se dobro razmnožujejo. V biroju in v vili Križ in Karolina visi njihovo družinsko drevo. Zelo razvejano je: tisti člani, ki niso v arhitekturi (ali vsaj medicini, farmaciji in biologiji – zaradi družinske hipohondrije) so izžgani iz tapiserije.

Na sliki je pisarna vodje biroja Vitruvius, Ludvika-Daniela Hagenohma.

pisarna_eva mlinar
Glavna pisarna biroja Vitruvius

Da boste lažje sledili zgodbi, predstavljamo še glavne like.

Ludvik-Daniel Hagenbohm: zloben starec. Zmerno frustriran, ker edini iz svoje generacije še ni umrl, prehiteli pa so ga tudi mnogi mlajši družinski člani. V resnici ga je smrti grozno strah in je velik hipohonder. Zabava se s tem, da iz svojih potomcev in bližnjih vabi najslabše lastnosti.

Daniel Hagenbohm: aktualni vodja biroja. Vzgojen v in za patriarhat. Profesor na Universität für angewandte Kunst na Dunaju. Kmalu bo umrl od sumljivih mušnic. Kolerik. Poročen s Klementino, ki ima kratke lase in dela na kemijskem inštitutu. Klementina je zelo prijazna, vseeno pa je Daniel v zakonu z njo že večkrat komaj ušel smrti.

Frank L. Hagenbohm: po nenadni smrti brata Daniela bo edini preživeli sin v družini Hagenbohm. Njegova želja je bila pomorska arhitektura, ampak ga je oče usmeril v krajinsko. Njegov najljubši projekt je umetno jezero Alum z vodnim parkom, ki si ga je postavil sam in ga naselil s povodnimi konji, da bi polepšal Pärnu podeželje. Ne mara umetnosti.

Alma Hagenbohm, poročena Gris: Ludvikova vnukinja, Danielova hči, projektni menedžer. Ne preveč ambiciozna, ampak prisiljena v nadaljevanje družinske dediščine. Rada kuha in pripoveduje morbidne zgodbe. Ima veliko razmerij. Lepa in sočutna, nekdanja alkoholičarka. Ima tri hčerke: Olgo, Mašo in Lili Sanelo. Lili Sanela je pripravnica v firmi.

Jakob Gris: Almin mož. Izvira iz klana pisateljev debelih knjig. Gradbeni inženir. Slabo plačuje podrejene (ali jih sploh ne), vendar tudi sam praktično živi v biroju. Rad ima rumene polo majice, kar je za Hagenbohme velika sramota. Edini v biroju, ki striktno zavrača uporabo računalnika CocoBlue, ki je najbolj stajliš in zmogljiv na svetu. Namesto tega uporablja Atmosphère.

Lili Sanela Gris: nekoliko manj glamurozna od mame, zato ima težave. Overachiever. Nekritična do družine, poreklo ji je pomembno skoraj toliko kot želja, da bi bila še uspešnejša od sorodnikov. Piflarka. Zoprna. Srčna.

Olga Gris: brez težav najuspešnejša med Grisovimi puncami. Načrtuje hangarje in nakupovalne centre, ampak po principih zelene arhitekture. Velikodušna, PR nasmeh, smisel za prepoznavanje tujih ahilovih tetiv in nadležen optimizem, ki pa je zgolj na površini. Ima veliko prijateljic, za katere je pogoj, da so od nje nekoliko bolj (a ne preveč) brezbarvne.

Maša Gris: izžgana iz tapiserije. Živi v Moskvi.

Bratranec Stirling: čudaški sorodnik Hagenbohmov, ki ga ne priznavajo za del družine. Zakaj, ni takoj jasno. Srhljiva figura. Živi v knjižnici.

Partnerji/pripravniki:

Roudavski: osrednji stanovanjski arhitekt v biroju in genialen samopromotor, skupaj z Olgo Gris poskrbita za večino posla v biroju (ali pa je tako vsaj videti). Nima imena, samo priimek. Prejemnik Regan-Barnesove nagrade. Dežurni love interest. Stremi k popolnosti, kar je tudi njegova šibka točka.

Peter Zaher: pripravnik, zoprn in nevljuden, a v bistvu good guy. Ambiciozen, iz revne družine, trpežen in z močnim preživetvenim nagonom.

Robin Grad: priden fant iz tradicionalne, urejene družine srednjega razreda. Rad bi bil urbanist. Njegov hendikep je vsesplošna ustrežljivost in želja po ugajanju.

Mariela Forester: osrednja protagonistka. Otrok ločenih staršev, zdaj že brez družine in znanih sorodnikov. V črnem (že ko jo je mama kot otroka oblekla v barve, je jokala). Veliko je tiho. Ni piflarka.

Zgodba se dogaja v današnjem času.

Besedilo:  Eva Mahkovic

Ilustracija: Eva Mlinar

 

NE POZABITE! Jutri, v četrtek, 26.11, ob 11h dopoldne, se bomo o Vitruviusu in o načinih, kako o kulturi govoriti na sodoben in privlačen način, pogovarjali na Debatni kavarni na ljubljanskem Knjižnem sejmu v Cankarjevem domu. Gostje debatne kavarne bodo Eva Mahkovic, Eva Mlinar in MIloš Kosec, povezuje NIna Granda. Vabljeni!

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki