vitruvius 04-www
4: WAR OF THE ROSES 1

Mariela ne more reči, da se ji je zgodilo prvič, verjetno pa tudi zadnjič ni bilo. Seks ni bil nič posebnega. Po njem (v torek) se je delo v Jesenskem salonu nadaljevalo kot običajno, hitro in potratno.

“Idejna zasnova projekta: Olga Gris. Izvajalec projekta: Vitruvius, družba za načrtovanje in realizacijo arhitekturnih objektov. Predvidena vrednost projekta: 3.8 milijone olmov. Predviden datum realizacije projekta: maj 2017. Ime projekta: Nova mestna taksidermiteka, Pärnu. Geslo projekta: like Ikea, only for real. Odlično. Kar se mene tiče, je vse točno. Solidno opravljeno, pastirci. Seveda pa je razpis zgolj formalnost. Jasno je, da bo dobil Vitruvius. Kdo je naredil desno krilo makete?” Jakob Gris, gradbeni inženir in Almin mož, v rokah drži iprvo verzijo makete za energetsko varčno zgradbo bodoče pärnujske prodajne galerije nagačenih živali.

“Jaz.” Peter Bram je ponosen nase, in upravičeno, saj je krilo zares lepo.

“Postrani je. Kdo je naredil dvorišče s srčastim vzorcem?”

“Mariela.”

“Hm.” Jakob Gris razdeli kuverte. “Ne pozabite, ob treh izpred biroja. Da ne bo kdo pozen, zaradi Danielove nesreče je cesta še vedno delno zaprta.”

Ob petih popoldne naj bi se ves kolektiv Vitruviusa udeležil slovesnega odprtja impresionistično roza Božičnega pudinga v Brestu. Daniel Hagenbohm se je kot vodja projekta s Klementino tja odpeljal že zgodaj dopoldne, zaradi česar so vsi malo na trnih. V petek je biro doživel manjši pretres, ko je Daniel na vožnji v Brest nepričakovano izgubil nadzor nad vozilom, se prevrnil čez ograjo v puščavo sedem metrov nižje in zaradi do tedaj nediagnosticirane astme doživel hujši anafilaktični šok, medtem ko je Klementina tudi pri padcu ostala nepoškodovana.

“Če bi se Danielu zadnjič kaj zgodilo, kdo bi postal naslednji direktor Vitruviusa, gospod Gris?” Robin Grad kot običajno nima nobenega takta, čeprav seveda ne more vedeti, da od Danielove nesreče vsi partnerji aktivno premišljujejo samo še o tem.

“To je odvisno od starega. Formalno je seveda za Danielom na vrsti Frank L., vendar je metuzalemu že od nekdaj jasno, da Frank nima smisla za vodstvene položaje. Poleg tega tudi nikoli ni hotel postati arhitekt. Menda je leta sanjal, da bo morski biolog.” Jakobu Grisu se zdijo take želje neudoumljive. “Stari ima v mislih Almo in mene, sem prepričan. Ob treh!” Jakob Gris odide.

“Gotovo bo Alma,” se zareži Peter Bram.

“Takrat se ti bo splačalo, kar počneš?”

“Že zdaj se splača, ljubica. Jealous much? Po mojem stari komaj čaka, da koga od njih pobere. V življenju računa še na malo zabave.”

“Mogoče bo pa preskočil generacijo in vse zapustil Taylor.”

“Katherine.”

“Vsekakor bolj Taylor.”

“Mene Olga Gris najbolj spominja na Violo Delesseps.”

“Oprosti, z Violo si pa po temperamentu nista absolutno nič podobni.”

Velik del nezaželenih lastnosti Lili Sanele izvira iz njenega ljubosumja na starejšo sestro Olgo Gris Hagenbohm. Olga Gris Hagenbohm, nicknamed Taylor, Katherine in Viola, je mlajša verzija Alme, ima piarovski nasmeh in je neverjetno prijetna. Čeprav je le šest let starejša od Lili Sanele, že ima šestkotno pisarno in specializacijo (dela izključno hangarje, nakupovalne centre in ekoprojekte). Ko Mariela, Peter in Robin vneto razglabljajo o posledicah, ki bi jih morebitno dedovanje Olge Gris Hagenbohm ob hipotetičnih smrtih v šestkotnih pisarnah utegnilo imeti za duševno zdravje njene mlajše sestre, masivna vrata v Jesenski salon z očitno stisko odpre Lili Sanela in se v polni bojni opremi (s črnimi nohti naprej) zakadi v Marielo.

“Prasica! Ti cipasta, dolgočasna, presušena, goljufiva, vlačugarska, siva, lena, čudna, neambiciozna, prešuštniška, nema, čudaška prasica! Preklinjam dan, ko si se rodila!”

Kako je izvedela?

“Roudavski je zaročen z mojo sestro!”

Sledi trenutek neprijetnega presenečenja za Marielo Žašler, označen z #beda. Ko se ji v trenutku #beda razjasnijo dodatne okoliščine njene ponedeljkove avanture, se ji kljub mrtvi duši za hip zazdi, da lahko nepričakovane občutke olajša le fizično nasilje. Na tem mestu bi med Marielo in Lili Sanelo verjetno prišlo do masakra, če ne bi v Jesenski salon vstopila prav persona non grata in question, Olga Gris Hagenbohm.

“Lili Sanela?”

“Nič nisem naredila!” Lili Sanela se hitro umakne od Mariele in sede nazaj za svojo mizo.

“A stopiš z mano ven?”

“Povedala ji bom,” reče Lili Sanela in vstane. Ko se čez nekaj minut vrne v Jesenski salon, je njen obraz zelo bled.

“Stric Daniel je mrtev.”

Vitruvius_4del

Mailchimp brez napisa

Povezani članki