2023-4
Outsider v letu 2023

Revija je v letu 2023 dopolnila 8 let in zaključila 9. letnik izhajanja.

Izdali smo skoraj 800 strani skrbno premišljenih in odmevnih avtorskih vsebin, pri tem pa sodelovali z desetinami arhitektov, krajinskih arhitektov, fotografov, oblikovalcev in piscev z vseh koncev sveta. Povezovali smo se z gostujočimi uredniki, odpirali nove teme in vzpostavljali stališča arhitekture.

Letošnje številke smo tematsko posvetili vsebinam:

OUTSIDER#33: Samograditeljstvo, participacija, gradbišča (pomlad 2023)

Z gostujočima urednikoma Ano Kosi in Ognenom Arsovom ter fotografoma Nikom Erikom Neubauerjem in Lucijo Rosc smo se po reportersko podali na gradbišče in besedo, ime in obraz dali akterjem na gradbišču. Vsem tistim, brez katerih stavb ne bi bilo.

Outsider #33: Samograditeljstvo, participacija, gradbišča

Ob izidu številke smo se prvič letos srečali pred Trafiko, kjer smo odprli razstavo fotografij in citatov gradbiščnih delavcev z naslovom Akterji na gradbišču. Dogodka pri Trafiki, ki se je nadaljeval v Hiši arhitekture ZAPS, so se udeležili sodelavci revije različnih poklicev in pogledov. Predvsem pa smo se skupaj veliko smejali!

Po dogodku: Akterji na gradbišču

Maja je Trafika ob sončnem zahodu posegla v mednarodni umetniški prostor: Pia Gerbec se je pogovarjala z ganskim umetnikom Ibrahimom Mahamo, ki je letos v Ljubljani gostoval kot kurator 35. grafičnega bienala. Ob tej priložnosti smo odprli razstavo Mahamovih skic na galeriji Trafika.

Ganski umetnik Ibrahim Mahama pri Trafiki

Junija je Outsider dobil sestrsko revijo El Normal, ki se posveča ustvarjalnosti v najširšem pomenu besede.

Dobrodošel med nami, El Normal

OUTSIDER#34: Ogrožena dediščina

Mala monografija: +/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture.

(poletje 2023)

Poletno številko smo posvetili ogroženi dediščini, malo monografijo pa so uredili avtorji slovenskega paviljona na Beneškem bienalu, Mertelj Vrabič arhitekti in Vidic Grohar arhitekti

Prihaja Outsider #34

Trafika je v letu 2023 še dodatno potrdila naše stališče, da za arhitekturno kakovost prostora ne potrebujemo novih gradenj, ampak predvsem prepoznanje, kaj vse v prostoru že obstaja. Ob trafiki se je razvil bogat in vitalen javni prostor, mikro Plečnikova arhitektura pa je postala generator dogajanja z močnim učinkom.

Predstavitev Outsiderja #34 pri Trafiki, foto: Jana Jocif

 

OUTSIDER#35: Sodobni muzej

Gostujoča urednika: arhitekta Alenka Kramer Turnšek in Gregor Turnšek

Izšel je novi Outsider: Sodobni muzej

OUTSIDER#36: Prihodnost?

Mala monografija: Krama

V vsebini začenjamo s tezo, da krama sama po sebi ne obstaja. Ustvarimo jo šele s tem, ko jo uzremo oz. proglasimo. Kar pa ni drugega kot poziv k akciji.
Gostujoča urednica: Alenka Pirman

Prihaja Outsider #36: Prihodnost?, mala monografija: Krama

 

Outsiderjeva metoda arhitekture: Center za gradnjo z zemljo

V letu 2022 smo zgradili najlepši zid iz zbite zemlje. Toda zaradi neustrezne zaščite zidu sta novembrsko deževje in zimska zmrzal poškodovala konstrukcijo. Bili smo v dilemi: naj zid porušimo in zgradimo znova ali pa ga poskušamo sanirati?

Odpeljali smo se v Voralrberg k mojstru gradnje z zbito zemljo, tehnologu Martinu Rauchu. »Izkoristite priložnost za učenje na napakah,« nam je rekel in nam svetoval, kako naj sanacijo izvedemo.

Tako smo leta 2023 sanirali zid, ga dopolnili z vogalnim stebrom iz drevesnega debla in streho, v seriji delavnic pa skupaj dokončali še paviljon s štrimi vogalnimi slopi iz zbite zemlje. Gre za prva – in za zdaj edina – sodobna objekta, realizirana z lokalno zemljino v tovrstni tehniki pri nas.

CIRCE (Creative Impact Research Centre Europe)

S svojo idejo modularnega sistema za gradnjo z zemljo smo prepričali žirijo iniciative nemškega ministrstva za kulturo CIRCE , ki nas je med 350 prijavljenimi izbrala med 13 skupin, ki so razvijale projekt v sklopu »Proof of concept« (preizkus koncepta). Od maja do novembra 2023 smo v Outsiderjevem Centru za gradnjo z zemljo razvijali konstrukcijski sistem, ki temelji na modulih iz lokalne zbite zemlje, s ciljem poenostaviti in poceniti ta naravi prijazen način gradnje. V okviru projekta smo organizirali osemdnevno mednarodno delavnico za študente arhitekture in sedem večdnevnih delavnic za zainteresirano javnost.

Outsider in CIRCE: Razvoj modularnega sistema za gradnjo z zemljo

To nam je dalo dodaten zagon pri razvoju našega Centra za gradnjo z zemljo, ki deluje na ekološki kmetiji v Dobravi pri Škocjanu.

FESTIVAL

Tam smo maja 2023 izvedli festival Zemlja od predmeta do prostora – pobudo skupnega učenja in izmenjave izkušenj med entuziasti, poznavalci in profesionalci, ki jih zanimata uporaba zemlje in gline v arhitekturi in drugih umetniških panogah. Tridnevni program je zajemal delavnice in predavanja, sodelovalo pa je več kot 30 udeležencev. Mentorji in predavatelji so bili ob Outsiderjevi ekipi Marta Rauch Debevec (Karak tiles), gozdarka Marija Jakopin, fotograf Simon Chang, oblikovalka keramike Anja Slapničar, arhitekt Robert Veselko, raziskovalec gline Urban Magušar in umetnica Kristina Rutar.

 

Poročilo: Zemlja od predmeta do prostora

RAZSTAVE

Tudi aktualna razstava v Centru povezuje naše raziskovalne aktivnosti z umetnostjo. Gašper Fabijan je v sodelovanju z ekipo Outsiderja oblikoval serijo manjših uporabnih predmetov iz zbite zemlje, ki pripovedujejo zgodbo Zemlje in spodbujajo razmislek o vplivu, ki ga imamo ljudje na naš planet.

Pišite nam, če želite na ogled Centra za gradnjo z zemljo!

Leto Edvarda Ravnikarja

Vlada RS je leto 2023 razglasila za Ravnikarjevo leto. Pri Outsiderju smo v leto vstopili že 4. decembra lani, ob 115. obletnici arhitektovega rojstva, z izdajo male monografije Ravnikarjevih še neobjavljenih skic pod naslovom Edvard Ravnikar: Risbe. Izid je spremljala razstava izbora skic na Plečnikovi trafiki.

Vse najboljše, Edvard Ravnikar!

Letu Edvarda Ravnikarja smo vse leto posvečali nova besedila uveljavljenih avtorjev z različnih strokovnih področij, od arhitekture in umetnostne zgodovine do novinarstva. Prispevki so raznovrstni in segajo od osebnih impresij do poglobljenih povzetkov raziskovalnega dela. Ob koncu leta bo serija prispevkov izšla v obliki digitalne publikacije.

Leto Edvarda Ravnikarja 2023

 

Natečaj Lesena modularna gradnja

Leto smo začeli z razpisom novega, že 11. arhitekturnega natečaja revije Outsider, tokrat v sodelovanju s podjetjem Modular Timber. Iskali smo inovativno arhitekturno rešitev modularnega sistema gradnje večstanovanjskih objektov iz lesa. Prejeli smo 45 rešitev iz celega sveta. Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Špela Videčnik in Rok Oman (oba OFIS arhitekti), Gregor Turnšek (JKMM Architects), Marko Hozjan (Modular Timber), dr. Iztok Šušteršič (Modular Timber), Peter Pavšič (Modular Timber) in Matevž Granda (Outsider), je podelila 3 nagrade in 7 priznanj.

Rezultati natečaja Lesena modularna gradnja

Prvo nagrado je prejela rešitev skupine mladih kitajskih arhitektov z naslovom »Living formular« (Obrazec za bivanje). »Gre za eno bolj drznih zasnov, ki v primerjavi z večino prispelih predlogov izstopa tudi z vidika izvirne obravnave fasade. Avtorji z igrivo rabo fasadnih modulov tvorijo živahen vtis stavbe, ki pa zvesto odseva njen funkcionalni ustroj,« je v utemeljitvi zapisala žirija tekmovanja.

Intervju: Jie Liu, vodja zmagovalne ekipe natečaja Lesena modularna gradnja

 

Javne arhitekturne razprave 

Dediščina ni samo tema letošnje poletne številke, ampak tudi sicer stalnica naših pogovorov o družbi, arhitekturi in prostoru. V Ravnikarjevem letu še posebej stopa v ospredje vprašanje modernistične arhitekture zapuščine. Ogroženi dediščini stavb iz obdobja polpretekle zgodovine smo namenili pogovor med dr. Tino Potočnik, Mitjo Zorcem in Aleksandrom S. Ostanom v izteku poletja.

Vidni beton kot štukatura: pogovor o modernistični dediščini

Novi prostori uredništva in serija Pogovori v izložbi

Aprila se je uredništvo Outsiderja vselilo v nove prostore ob Dunajski cesti, kjer smo preko velikega izložbenega okna vsakodnevno v neposredni interakciji z mestom. Živahni utrip v srcu Bežigrada in želja po izmenjavi pogledov sta nas spodbudili, da vrata pisarne odpremo vsem bralcem, ki bi si želeli neformalnega, a spoštljivega dialoga.

Prvi »Pogovor v izložbi« smo namenili prav temi mesta – Ljubljane – in njenega razvoja ter naše omizje zapolnili do zadnjega kotička.

Pogovori v izložbi #1: Mesto (zamujenih) priložnosti

Na drugem pogovoru pod naslovom »Kaj je zdaj s to zemljo?« smo iskali optimalno poimenovanje izrazov za materiale, orodja in tehnike gradnje z zemljo in podobnimi materiali, ki so bili nekoč že v rabi in zdaj znova prihajajo v ospredje sodobne arhitekture. Zasnovali smo osnutek, ki bo temelj pripravi strokovnega terminološkega slovarja gradnje z zemljo in ilovico.

Pogovori v izložbi #2: Kaj je zdaj s to zemljo?

Skupno željo po pogovoru o arhitekturi smo prepoznali s Študentsko organizacijo Fakultete za arhitekturo v Ljubljani (ŠOFA): skupaj izvajamo niz »Pogovornih večerov« s študenti.

ŠOFA: vabilo na prvi Pogovorni večer (Facebook)

Uvodni dogodek 14. novembra smo povezali s predavanjem Matevža Grande na Fakulteti za arhitekturo. Pod naslovom »Arhitektura, ki gradi skupnost« je predstavil osnove gradnje z zbito zemljo in delovanje Centra za gradnjo z zemljo.

 

Naroči Outsider, razširi svoj pogled

Mailchimp brez napisa

Povezani članki